Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zcela s autorčiným názorem souhlasím, a jsem ráda, že někdo ocenil p. Osolsobě.

3 0
možnosti

Podle Ottova slovníku je umění „úmyslné tvoření nebo konání, jehož výsledek nad jiné výtvory a výkony vyniká jistou hodnotou již při pouhém nazírání a vnímání, tj. hodnotou estetickou“.

Encyclopedia Britannica vymezuje umění jako „užívání dovedností a představivosti k vytváření estetických předmětů, prostředí nebo zážitků, které lze sdílet s druhými lidmi.“

Podle prof. C. Tiedemanna z hamburské univerzity je umění „ta oblast kulturní činnosti, kde se lidé snaží podle svého nadání, znalostí a dovedností vyjadřovat své myšlenky a city buď vytvářením děl nebo jednáním.“

Definovat "umění" samozřejmě jednoznačně nelze, nicméně zmíněná inscenace nespadá ani do jedné z těchto tří, obávám se.

Leda snad do té poslední, prof. Tiedemanna. Pak to ovšem vypovídá jen o tom, že "nadání, znalosti a dovednosti" tvůrců jsou skutečně tristní.

.

Umění může provokovat, samozřejmě. Ale samoúčelná provokace ještě zdaleka nedělá umění.

4 0
možnosti
Foto

Oba dva profesoři, které citoval Petr Osolsobě, jsou už dávno mrtví. Hru sám neviděl, a tak nemůže soudit, jak doopravdy vypadala. Nicméně může soudit, co by na ni řekl jeho otec. Jelikož jsem je všechny dobře znala, myslím si, že by ti dva řekli, že je to zvláštní, ale patrně by nebránili jejímu uvedení v rámci festivalu, když už se jednou inscenace pozvala. Poznali totiž komunistickou cenzuru a volán íPetra Osolsobě po zákazech, se jí nápadně podobá. Patrně by hru i shlédli, protože v době, kdy žili, nepanovala takto radikálně dštivá atmosféra. Prožili totiž hodně času v době s cenzurou a věděli, jak si máme vážit svobody slova. Petr Osolsobě prožil jen 27 let v době, kdy panovala cenzura, z toho bych schopen pochopit význam cenzury po dobu cca 12 let. Pak veškerá cenzura padla. Před tím, než se do toho zapojil radní za KDU-ČSL, se vyprodalo jen 10 lístků, pak všechny. Křesťané tomu udělali negativní reklamu. Nikdo z brněnských estétů by na to po pročtení synopse asi ani dobrovolně nešel. Jedná se o umělecko-politický projekt s cílem polarizovat společnost. Ostatně v Polsku si také vyvzdorovali uvedení jiné Frličovy inscenace krizující polský antisemitismus. A počínejme si takto a brzo budeme jako v Posku, budou se nám předkládat jen věci, jež souzní s naší informační bublinou.

0 6
možnosti

KDY se nám budou předkládat věci, jež souzní s našimi hodnotami ? Myslím tim etické hodnoty, kulturu a tradice. Pocit společenství.

Pro mě je naše vlajka téměř posvátná, nedotknutelná. A to snad pro většinu naší společnosti. Shazování našich národních symbolů... to je perverze ! Fujtajbl !

Trestní oznámení na primátora města Brna Vokřála a ředitele Národního divadla Brno Glasera- http://blog.aktualne.cz/blogy/zdenk-koudelka.php?itemid=31749

"Vlajka je státním symbolem, přičemž hrubé znevážení státního symbolu je přestupkem podle § 13 odst. 1 písm. a) zákona č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů. Pokud veřejné vytažení z vaginy není znevážením státní vlajky, co už by tímto zákonem postihovaným jednáním mělo být?

I když znevážení státního symbolu není trestným činem, ale přestupkem, použití veřejných peněz na spáchání přestupku je porušením povinností při správě cizího majetku, což je trestný čin. Použití veřejného majetku na protiprávní jednání je samo o sobě protiprávní.

Hra byla financována z rozpočtu města Brna a dotace Ministerstva kultury. O užití veřejných peněz na hrubé znevážení státního symbolu spolurozhodoval ředitel festivalu Divadelní svět Brno a Národního divadla Brno Martin Glaser i primátor města Brna Petr Vokřál. Tyto osoby jsou odpovědné za užití veřejných prostředků na znevážení státního symbolu.

3 0
možnosti

Abdikační dopis pana prof. Osolsobě je zcela pravdivý, krásný a současně bolestně smutný, neb mj. přesně vystihuje současného ducha doby tzv. Západu...

10 0
možnosti

J50o45s14e80f 35S19u84k

5. 6. 2018 22:37

velmi děkuji panu profesorovi za jeho krok..Podle mého názoru by však tento krok měli udělat zcela jiní pánové

9 0
možnosti

Je zajímavé, že naprostá většina vidí inscenaci jako prasárnu! Vyloženou pochvalu jsem nikde nečetl, nejvýš trapnou shovívavost.

Ale Glaser tam dřepí pořád!

5 0
možnosti

Osobně si myslím, že tuto situaci způsobila zbytečně přehnaná a až vyhrocená medializace celé situace. Ono totiž, kdyby o tom nikdo nenapsal, tak by to slavné představení zašlo na úbytě tak nějak samo. Takto si samozřejmě našlo své diváky, kteří jsou zvědaví, proč se proti tomu někteří lidé tak bouří a tak se na to jdou podívat. Často pak zjistí, že je to představení o ničem a odchází v polovině, ale to už se ve statistikách jaksi neprojeví.

1 3
možnosti

J28o70s85e84f 98S34u35k

5. 6. 2018 22:50

nenásilný odpor proti hanobení symbolů naší civilizace je zcela na místě..Na to, aby zlo vyhrálo stačí, aby slušní lidé mlčeli

5 0
možnosti

Diky za informace. Je velkou chybou, ze odchazi 'kvalitni' clovek a 'nekvalitni jedinci' zustavaji. Doufejme, ze vse neni nevratne uzavreno a existuje moznost jeho navratu.

22 0
možnosti

Karma

Já si myslím, že právě uvedení této hry ukázalo, co je Naše násilí a vaše násilí.

Když jeden časopis uveřejnil karikaturu mohameda, tak přívrženci této nenávistné a zvrhlé ideologie vystříleli nejen redakci onoho časopisu.

Když někdo napadá kořeny křesťanství a zesměšńuje ho, proběhne poklidná demonstrace a nenásilné narušení průběhy divadelního představení.

no a tak si udělejte obrázek sami, více to komentovat nemá cenu.

24 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4511x
Mám ráda lidi a přemýšlení o nich.
Mám ráda přemýšlení o Bohu. 

Seznam rubrik