Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ale ta studie...nebyla braní o léků, ale o úmrtnosti bez ohledu na to, v jakém stádiu se nádor zachytí, ne?:)

0 0
možnosti
JS

Madam, rozčilujete se nad blbostí českých novinářů, která je světoznámá. V našich novinách o podstatě studie nenapsali nic.

 Jinak ta studie je OK. Sledovali skoro 100 000 žen, což je velmi dostatečné číslo k hodnocení, zhruba polovina měla mamografické vyšetření, druhá polovina se vyšetřovala sama, obě skupiny při podezření podstoupily komplexní vyšetření a při potvrzení solidní léčbu. Výsledkem studie je, že není žádný rozdíl v úmrtnosti (statisticky poznatelný) mezi těmito skupinami. Důvodů, proč tomu tak je je spousta a budou se dále ověřovat, studie, aby podle ni někdo něco dělal se bude jistě taky opakovat.

Uvažte třeba jen jeden důvod. Rakovina vzniká kdykoliv. Mamograf, jako kterákoliv jiná metoda, má svoje limity... pozná nádor, až doroste jisté velikosti. Na kontroly se chodí s dlouhým odstupem. Takže když dnes jste byla na mamografu, dostala jste negativní nález, znamená to, že nenašli nádor. Tedy , že ne že tam není. Vy jste klidná, máte na to papír, nevyšetřujete se, když si něčeho všimnete- jste klidná dál, máte na to papír... do další kontroly daleko...  Ve srovnání s tím, pokud jste ostražitá a pravidelně se vyšetřujete- možná přijdete dřív s podezřením a to se došetří.

Takže výsledky jsou nakonec stejné.

A mimochodem, v Kanadě je zdravotnictví placené z daní, stejně jako v čr, tam, když si spočítají, že něco nemá  EKONOMICKÝ smysl, tak to jako hrazené "pojišťovnou" dělat nebudou. Taky proto se dělají takové studie. Vzhledem k tomu, že v čr máme státní zdravotnictví placené daní (ať už ho vykonává kdokoliv), podobné přístupy nás také čekají. Povykovat si pak můžete jak chcete.

3 1
možnosti
JF

J25a12n 72F46r44o70l18í69k

23. 2. 2014 14:36

No hlavně stúdie neprokázala škodlivost nebo zbytečnost vyšetření na mamografu. To, že vliv na úmrtnost nemá je jiné zjištění. Podstatné pro klienta je, že mamografická vyšetření mnohdy problém odhalí.

0 0
možnosti
TT

Jen mimochodem, pro upozornění na systematiku výzkumu a příbalových letáků: mozková mrtvice uvedená na stejném řádku jako křeče v nohou (bez čárky) je tam uvedena pouze proto, že se vyskytovala stejně resp. obdobně často.

1 0
možnosti
JS

Neexistuje absolutně spolehlivé vyšetření, vyšetřovací nástroj. VŽDY má svoje limity technické, lidské a jiné.

Profici by je měli vnímat, u laiků se to moc nečeká, v reklamně se taky tvrdí kde co.

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4511x
Mám ráda lidi a přemýšlení o nich.
Mám ráda přemýšlení o Bohu. 

Seznam rubrik